steven Algemeen

7 Field Service Trends die jij Moet Volgen of je Zult er Spijt van Krijgen!

2 field service medewerkers op bouwplaats

Voorkom dat je achter de feiten aan gaat lopen en onderscheid je van de concurrentie. Wanneer je de volgende 7 trends in de field service tot je neemt en uitvoert zal je zeer zeker voorop lopen. Bedrijven die slechts één van de volgende 7 trends toepasten in hun dagelijkse bedrijfsvoering zagen een winsttoename van 18% en een retentie ratio die 42% hoger was dan de concurrentie.

Haal ook zulke mooie resultaten en volg de 7 field service trends hieronder vandaag nog!

Automatisering

Zoals jij waarschijnlijk weet is het handmatig invoeren van offertes en facturen een nachtmerrie. Of denk eens aan die positieve reviews die je zo graag op je site wilt hebben dat je zelfs mensen opbelt. Het kan allemaal verleden tijd zijn wanneer je online systemen gaat gebruiken en op deze manier de processen automatiseert.

Online facturatie- en boekhoudpakketten, CRM- en ERP systemen kunnen je enorm veel tijd besparen met de dagelijkse werkzaamheden. Met het grote aanbod aan pakketten zit de juiste voor jou er altijd wel tussen. Steeds meer bedrijven worden zich hier ook bewust van, dus verwacht ik dat het automatiseren van administratieve taken enorm gaat toenemen.

Internet of Things (IoT)

Denk eens aan alle machines en installaties die jij beheert. Dit zullen er best veel zijn. Kun je ze allemaal wel voor de geest halen? Hopelijk heb je een goed plan voor het onderhouden en checken hiervan. Hoe gebeurt dat nu? Word je gebeld door de klant dat de machines vastlopen? Geeft de machine een, veel te algemene, storing melding? Hoe zou je het vinden als een apparaat of installatie precies zou aangeven welk onderdeel kapot is of even gecontroleerd moet worden?

Dit kan met the Internet of Things. Dit betekent simpelweg dat apparaten met het internet en elkaar verbonden zijn. Zij kunnen onderling communiceren. Alle apparaten worden slimmer, vandaar dat de term ‘smart’ veelal gebruikt wordt. Wanneer er dus een bepaald onderdeel kapot gaat, of dreigt te gaan, kan dat duidelijk en automatisch gecommuniceerd worden. Hierdoor weet jij direct wat er aan de hand is en kan je hier proactief in plaats van reactief op handelen. De opkomst van slimme apparaten is al even in gang gezet maar ik verwacht dat dit in de aankomende jaren gaat exploderen.

Mobiel device

Tegenwoordig heeft iedereen er wel één: een smartphone. Waarschijnlijk heb je zelfs een smartphone van je werk. Dat is wel aan te raden, want dit punt zal duidelijk maken waarom smartphones goud waard zijn voor de efficiëntie in de buitendienst.

Uiteraard heb je standaard processen gecreëerd voor bepaalde type werkzaamheden. Maar hoe vaak komt het wel eens voor dat het net even wat anders loopt dan in eerste instantie gepland? Wanneer dit gebeurt moet je zo snel mogelijk ook weer de betreffende buitendienstmedewerker hiervan op de hoogte stellen. Laat het nou net zo zijn dat je hem weer niet te pakken krijgt. Zal je altijd zien. Nu komt hij op locatie en gaat er dus iets mis. Zeer onhandig en inefficiënt. Dit is waar een internetverbinding in combinatie met een smartphone perfect uitkomt. Wanneer er iets veranderd aan de ingeplande klus is het mogelijk via pushmeldingen direct je medewerker op de hoogte te stellen.

Daarnaast is de opkomst van smartphones ook vitaal in het op de hoogte zijn van de huidige status. Denk bijvoorbeeld aan actuele veranderingen van de voorraad na het meenemen van materialen. Wanneer de medewerker op zijn telefoon invoert hoeveel hij van wat meeneemt wordt deze direct aangepast. Daarna is voor iedereen inzichtelijk wat de nieuwe actuele voorraad is.

Digitale werkbonnen

Een redelijk nieuw verschijnsel voor sommigen, maar er zijn ondertussen heel wat systemen voor het digitaliseren van werkbonnen. Van een simpele werkbonapp tot complete field service programma’s. Je moet er toch niet meer aan denken om nog echte papieren werkbonnen te gebruiken. Deze dan iedere vrijdagmiddag af te leveren op kantoor en er dan achter komen dat het niet te lezen is of er iets mist. Deze gedachte wordt door steeds meer bedrijven omarmd want de digitale werkbon begint zijn stempel wel te drukken. Niet zo merkwaardig ook: wie wil er nu geen urenregistratie die altijd klopt? Ik verwacht dat in 2020 steeds meer bedrijven zullen overgaan van papieren werkbonnen overtikken in een Excel sheet naar een systeem voor digitale werkbonnen.

Augmented Reality

Field service bedrijven kunnen veel baat hebben bij het toevoegen van Augmented Reality in hun strategie. Apparaten waarop deze technologie mogelijk is kunnen het leven van je medewerkers in het veld een stuk eenvoudiger maken. Efficiëntie, leveringspercentage en klanttevredenheid kunnen allemaal worden verbeterd. Denk onder andere aan het snel vinden van materialen en andere benodigdheden in het magazijn. Ook kan het uitvergroten of visualiseren van defecten van de machine waar je aan werkt hieronder vallen. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, veelal mogelijkheden kennen we vandaag de dag nog niet eens.

Track & Trace

Je kent het waarschijnlijk wel; misschien wel het meest herkenbaar van wanneer je de bezorgtijd van je PostNL pakketje opzoekt. Ondanks dat het al even bestaat, en dus misschien niet perse als echte trend kan worden bestempeld, heb ik het toch toegevoegd aan deze lijst. Het kan namelijk een enorme boost geven aan het efficiënt inrichten van de buitendienst en ik verwacht dat steeds meer bedrijven met een field service dit gaan inzien.

Denk met name aan het plannen en het inzichtelijk hebben van de locatie van je medewerkers. Zowel van te voren als ter plekke. Net even die nieuwe klus toekennen aan een medewerker die het dichtste in de buurt is zodat hij daarna nog een klus kan oppakken.

Data is key

Big data is al langere tijd een buzzword. Niet voor niks overigens. Maar het maken van beslissingen gebaseerd op data zal alsmaar belangrijker worden. Bedrijven groot of klein zien dit allemaal in. Voor bedrijven met een field service is dit niet anders.

Kwaliteit van de dagelijkse prestaties zal omhoog gaan wanneer beslissingen gemaakt worden op data in plaats van onderbuikgevoelens en schattingen. Denk aan de opslag van alle data in een systeem, het efficiënter inrichten van je buitendienstmedewerkers hun agenda, kosten per klus en meer.

Uit onderzoek van Aberdeen Group is gebleken dat de beste field service bedrijven, die gebruik maken van data, een winsttoename van 18% realiseerde en dat de retentie ratio 42% hoger was dan bedrijven die geen data gebruiken.

Conclusie

Dit waren ze dan: de 7 field service trends die je echt moet volgen wanneer je meer uit jouw field service wilt halen. Klaar om in te zetten op de bovengenoemde trends? Dan is deze post over de digitale werkbon of WerkbonApp zeker de moeite waard.