John de Kruijf Algemeen

Field Service Management: Wat is het en hoe verbeter ik het?

3 werkende vrouwenField service management verwijst naar bedrijfsactiviteiten in het veld en het zo goed mogelijk managen hiervan. Denk aan het opzetten en onderhouden van installaties bij de klant. Buitendienstmedewerkers werken onder bepaalde voorwaarden die zijn overeengekomen tussen de klant en het bedrijf waarvoor zij werken. Om dit proces gestroomlijnd te krijgen is het gebruik van een field service tool een echte aanrader.

In dit blogartikel zal je leren hoe je door middel van een cloud-oplossing jouw processen kan optimaliseren. Hierdoor wordt het managen van bedrijfsactiviteiten buiten de deur een stuk eenvoudiger.

Hoe verbeter ik mijn field service activiteiten?

Gebruik field service software om de productiviteit te verhogen

Er zijn verschillende field service management systemen om het complexe werk van servicetechnici te ondersteunen. Er zijn tal van redenen waarom het aan te raden is om zo’n systeem te gebruiken. De voornaamste reden waarom je een digitale oplossing moet vinden voor het managen van teamwork, klantverzoeken en installatie werkzaamheden is het besparen van tijd. Wanneer je tijd bespaart met het managen van je buitendienst kan je sneller door met andere activiteiten. De productiviteit zal dus omhoog schieten. Daarnaast zal een digitale oplossing ook goed werken voor het verhogen van de kwaliteit van de klantenservice.

Het inzetten van field service software is mogelijk in tal van branches denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen die bij de patiënt thuis werken. Of in de nutssector, wanneer servicemonteurs lekken bij de klant repareren. En nog zo veel andere gebieden zoals schoonmaak, onderhoud, enz.

Dit zijn allemaal voorbeelden van gevallen waarin de productiviteit kan worden verhoogd door digitalisering van de activiteiten van serviceteams.

Train medewerkers om de nieuwe cloud-oplossing volledig te omarmen

Het trainen van medewerkers om het beste uit een nieuwe field service oplossing te halen is een ongelooflijke bron om klanttevredenheid te verhogen. Wanneer jouw service-technici goed om kunnen gaan met de nieuwste software, in plaats van papier, zal dat zeer professioneel overkomen. Daarnaast werkt het ook veel sneller en nauwkeuriger.

Trainen van deze medewerkers hoeft niet duur te zijn. Er zijn veel manieren om medewerkers te trainen in het gebruik van de nieuwe oplossing. Normaal gesproken zal het bedrijf dat de software aanbiedt een soort ondersteuning bieden, zoals interne training of video-tutorials. Het belangrijkste hierbij is om te kiezen wat het beste past bij jouw serviceteams. Vergeet daarnaast niet om jouw behoeften duidelijk te communiceren met de leverancier.

Zie hier suggesties voor het implementeren van trainingen voor buitendienstmedewerkers.

Voorkom tijdverspilling vs efficiëntie met field service oplossingen

Volgens het VDC-rapport “Global Market for Field Service Management” besteden buitendienstmedewerkers slechts 40% van de tijd om naar de bouwplaats te komen en het werk uit te voeren. De rest van de tijd gaat verloren door communicatieproblemen tussen de provider en de klant.

Tegenwoordig zoeken klanten een hoge standaard dienstverlening, waardoor het leveren van een snelle en betrouwbare service de mogelijkheden vergroot om bij u te blijven.

80% van de serviceorganisaties zegt dat een mobiele buitendienst nodig is om de efficiëntie en snelheid van het personeel te verbeteren.

Blijf up-to-date met huidige trends in de markt

Het bijwonen van toonaangevende evenementen en beurzen waar de laatste digitale technologieën in de field service worden gepresenteerd kan je meer opleveren dan je denkt.

Het grootste voordeel van het bezoeken van evenementen is dat je de marktleiders face-to-face kan zien en ontmoeten. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen en jouw persoonlijke en professionele behoeften kenbaar te maken. Dit is een mooie manier om een optimaal afgestemd antwoord te krijgen op eventuele vragen of problemen.

Daarnaast kun je tijdens het bijwonen van zulke events nieuwe partnerrelaties maken en nieuwe potentiële klanten ontmoeten. Een win-win situatie voor allemaal.

Lees ons blog over het gebruik van een urenregistratie app als je jouw field service nog efficiënter wilt inzetten.